Bajesvolk

Michail Chodorkovski

Bajesvolk
ISBN: 9789491425615
Formaat: 203mm x 127mm
Paperback, 80 pagina's
Publicatiedatum: 10th December 2014
Paperback: €17,45
EPUB: €9,95
PDF: €9,95
Kindle: €9,95

Beoordeling: 0 stem(men).

Add to basket

Categorie: Biografische Roman, Literatuur, Romans
Niveau: Russische Literatuur

Michail Chodorkovski laat de lezer in deze 21 portretjes niet alleen kennismaken met een aantal mensen die hij in de gevangenis ontmoette. De toon is laconiek, de verhalen zijn kort, soms ontroerend of hartverscheurend, maar tussen de regels door geeft hij een beeld van de gevangenismachinerie die draait op corruptie en geweld. De gevangenen zowel als de bewakers en rechercheurs zoeken hierin hun weg en maken hun keuzen.

Zo verging het bijvoorbeeld Ljosja, veroordeeld voor doodslag:

Enige tijd later krijg ik een disciplinaire straf en ik klaag de kampleiding aan. Dan kom ik erachter dat Ljosja als getuige opgeroepen wordt. Ik verwacht niet anders dan dat hij zal zeggen wat ze van hem verwachten. In het kamp zijn er legio manieren om iemand te ‘overtuigen’.

De rechtszaak vindt plaats. Alle ‘belangrijke mensen’ zijn aanwezig: de kampchef, het hoofd van de opsporingsafdeling, hun plaatsvervangers. De zitting wordt geleid door de voorzitter van de stedelijke rechtbank.

Ljosja wordt opgeroepen. Hij is duidelijk angstig en in de war, hij hakkelt, maar spreekt de waarheid! Mijn advocaat en ik kijken elkaar aan, we begrijpen er niets van. Onze opponenten aan de overkant al evenmin.

De rechter laat Ljosja gaan, hij loopt de deur uit en komt meteen weer terug.

‘Die daar,’ zegt Ljosja en wijst naar het hoofd van de opsporingsafdeling, ‘gaf me twee pakjes sigaretten en zei dat ik moest liegen.’

Ik kijk naar degenen die tegenover me zitten. De chef vertrekt geen spier, zijn ondergeschikte kleurt langzaam donkerrood.

‘Maar ik ga niet liegen, ik heb de waarheid gesproken. Hier zijn de sigaretten.’

Hij overhandigt de rechter een pakje L&M en bekent:
‘Dat andere heb ik opgerookt. Zulke goeie heb ik nog nooit gehad.’

Chodorkovski stelt zichzelf, de Russische maatschappij en justitie, maar ook de lezer regelmatig kritische vragen. Waar staan wij als het om onrecht gaat?

“Het boek toont aan dat het Russische gevangeniswezen weinig verbeterd is sinds Fjodor Dostojevski in 1862 in zijn ‘Aantekeningen uit het dodenhuis” zijn ervaringen in de gevangenis optekende." L. van der Hulst, Biblion

Michail Chodorkovski

Op 20 december 2013 verleende president Poetin onverwacht gratie aan Michail Chodorkovski . De voormalig oliemagnaat en ex-multimiljardair had daarvoor 10 jaar doorgebracht in diverse gevangenissen en strafkampen.

Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie stond de jonge ondernemer Chodorkovski (1963) aan de wieg van de Russische bankensector en wist in korte tijd veel macht en kapitaal te vergaren. Hiermee steunde hij later openlijk de liberale oppositie tegen Poetin. In 2003 werd hij gearresteerd op verdenking van fraude en belastingontduiking en veroordeeld in 2005. Zijn bezittingen, onder andere het oliebedrijf Yukos werden grotendeels onteigend en verkocht.

Na zijn vrijlating week Michail Chodorkovski uit naar Zwitserland.Publicatiedetails:

Omslag:  Paperback , 80 pagina's
ISBN: 9789491425615
Formaat: 203mm x 127mm

Omslag:  EPUB , 80 pagina's
ISBN: 9781784379285
Formaat: EPUB

Omslag:  PDF , 80 pagina's
ISBN: 9781784379308
Formaat: PDF

Omslag:  Kindle , 80 pagina's
ISBN: 9781784379292
Formaat: Kindle

Imprint: Glagoslav


Onze bezoekers bekeken ook...:
  • Christened With Crosses
  • Don't Call me a Victim!
  • Bajesvolk (Dutch edition)
  • The Exile
  • Moscow in the 1930s
Bookmark and Share
email Email naar een collega
Meer Informatie beschikbaar
Andere boeken van
Michail Chodorkovski
Catalogus 2019

Catalogue 2019

glagoslav-speakers